Het verhaal van Nathan

‘Een kind met een beperking voed je samen op’

Voor een kind met een beperking kies je niet, het overkomt je. Als er zo’n kind in je gezin wordt geboren, doe je er als ouders alles aan om het goed op te laten groeien. Ik noem het wel eens ‘de hogeschool van de opvoeding’. Ons kind is inmiddels 9, dus hebben we al heel wat lessen en kilometers achter de rug. En nog vele kilometers en lessen te gaan.

Vanaf zijn geboorte was het een onrustig kind. Voor zijn vierde levensjaar had hij de diagnose PDD-NOS. Op zijn zevende kwam daar ADHD en mogelijk lichtverstandelijke beperking bij. Met zijn opgewekte humeur brengt hij veel vreugde in ons gezin, met zijn plotselinge uitbarstingen ook verdriet. Niets gaat vanzelf. Overal moet aan worden gewerkt, door logopedie, fysiotherapie, speciale zwemles.

Niets te zien
Soms is het voor de buitenwereld zichtbaar dat hij anders is, maar op veel andere momenten is er aan de buitenkant niets te zien of te merken. Dat is prettig en frustrerend tegelijk. Want maak maar eens duidelijk hoe zwaar de opvoeding van zo’n kind is.

Door zijn behoefte aan duidelijkheid en structuur en zijn explosieve gedrag is het inhuren van een gewone oppas onmogelijk. We werken al jaren heel prettig samen met een goed opgeleide PGB-ster, die een hechte band met ons kind heeft opgebouwd. Ze hoort inmiddels bij ons gezin. Behoud van ons PGB na 2014 is voor ons cruciaal.

Maatwerk
Met dit budget kopen we ook op een weloverwogen manier ambulante begeleiding bij Zozijn in. Deze coach begeleidt onze zoon en helpt ons te ontdekken hoe we met zijn explosieve gedrag kunnen omgaan. Om zo duurdere zorg in de toekomst hopelijk te voorkomen en levensgeluk in het gezin van twee kinderen te behouden. Leren omgaan met explosief gedrag betekent maatwerk. Elk kind heeft zijn eigen handleiding, die zelfs voor ouders soms in een bijna verloren taal is geschreven.

Daarom hopen wij als ouders dat Doetinchemse gemeenteraadsleden zich met deze persoonlijke verhalen kunnen inleven in de mensen die ook deze toekomstige volwassenen goed in de maatschappij willen zetten.

Gemeenten, veel succes met de uitdagingen die de transities u en ons bieden.

Moeder van Nathan.